Inspectie SZW en de RI&E

27 maart 14

De branche-RI&E gebruikt en tóch aangesproken door de Inspectie SZW op een onvolledige risico-inventarisatie? Dit overkwam enkele bedrijven in het afgelopen jaar. Geen boetes gelukkig, maar wel waarschuwingen. Dat kan helaas gebeuren: hoe zorgvuldig de opstellers van de branche-RI&E ook te werk zijn gegaan, en hoe volledig de RI&E-vragenlijst ook is: het eigenlijke werk moet in het bedrijf zelf gebeuren en dan kán er wel eens wat over het hoofd gezien worden. Ook het opstellen van een RI&E is immers mensenwerk!

De ervaringen van genoemde bedrijven hebben geleid tot een aanpassing in de RI&E-vragen rond machineveiligheid: machineveiligheid is immers een arborisico waar de Inspectie scherp op let. Er staat in de vragen nu nóg duidelijker omschreven waar tijdens de inventarisatie naar gekeken moet worden. Hoewel de ‘oude’ tekst op zich weliswaar voldoende was, wordt de RI&E-gebruiker nu in meerdere stappen bij de hand genomen.

Heeft u toch vragen of u uw risico’s wel voldoende in kaart hebt gebracht? Of krijgt u daadwerkelijk te maken met de Inspectie? Neem dan voor informatie of advies gerust contact op met de Arbohelpdesk van VBZ: tel. 070 – 3050261.

overzicht nieuws

Er zijn volop kansen om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de...
De twee verschillende functieboeken voor Koek en Snoep zijn verleden tijd. Het...
Grip krijgen en houden op de arborisico’s in uw bedrijf De branche-...
Arborisico’s inventariseren in de productie betekent goed kijken naar alle...
De branche-RI&E gebruikt en tóch aangesproken door de Inspectie SZW op een...
Steeds meer bedrijven in de zoetwarenindustrie besteden succesvol aandacht aan...
Machines zijn naast werknemers en een fabriek, één van de...