Arbocatalogus krijgt vorm bij discussie preventiemedewerkers

Arbocatalogus preventiemedewerkers
29 september 09

Een arbocatalogus opstellen is een hele klus. Daarom roept de zoetwarenbranche de hulp in van preventiemedewerkers en arboverantwoordelijken. Op 8 en 10 september konden zij brainstormen over de inhoud en opzet van de nieuwe catalogus. Levendige discussies en creatieve ideeën leidden tot praktische oplossingen die de komende tijd verder onderzocht worden.

In de nieuwe Arbowet van 2007 is vastgelegd dat alle branches een arbocatalogus opstellen. Hierin maken werkgevers en werknemers afspraken over veilige en gezonde werkomstandigheden. In de arbocatalogus nemen zij concrete oplossingen en hulpmiddelen op die risico’s kunnen beperken. Vanwege de overeenkomsten tussen beide bedrijfstakken hebben de bakkerij- en de zoetwarenindustrie hun krachten gebundeld bij het opstellen van hun arbocatalogi.

Samen sterker
De Vereniging voor de bakkerij- en zoetwarenindustrie (VBZ) en het Productschap Akkerbouw hebben deskundigen van Arboplaats ingeschakeld als ondersteuning bij het opstellen van de catalogus. Maar om een praktische catalogus te maken, is ook de input van medewerkers nodig. Zij hebben immers ervaring direct van de werkvloer en ze kennen de gevaren en risico’s. Daarom is er een netwerk van preventiemedewerkers opgezet dat in regelmatige bijkomsten feedback geeft op de catalogus en suggesties doet. Op de bijeenkomsten in september legden de deskundigen van Arboplaats precies aan de preventiemedewerkers uit hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan de arbocatalogus.

Goede praktijk
Om te beginnen gaan de partijen per processtap de prioritaire risico’s inventariseren. Dat zijn de belangrijkste risico’s in de branche: geluid, gevaarlijke stoffen, fysieke belasting, hitte en machineveiligheid. Op basis van onder meer goede praktijken worden hier vervolgens passende oplossingen bij gezocht. De arbomedewerkers hebben tijdens de bijeenkomsten veel oplossingen aangedragen uit hun werkpraktijk en hierover uitgebreid van gedachten gewisseld. Daarnaast zal Arboplaats de komende tijd bij een aantal bedrijven op bezoek gaan om meer informatie te verzamelen over goede praktijken. Op die manier kunnen alle bedrijven in 2010 aan de slag met een arbocatalogus die écht maatwerk is.

overzicht nieuws

Er zijn volop kansen om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de...
De twee verschillende functieboeken voor Koek en Snoep zijn verleden tijd. Het...
Grip krijgen en houden op de arborisico’s in uw bedrijf De branche-...
Arborisico’s inventariseren in de productie betekent goed kijken naar alle...
De branche-RI&E gebruikt en tóch aangesproken door de Inspectie SZW op een...
Steeds meer bedrijven in de zoetwarenindustrie besteden succesvol aandacht aan...
Machines zijn naast werknemers en een fabriek, één van de...